Scroll Top
wcag-conform

Maak je website WCAG Conform en loop geen klanten mis!

Een mooi ontwerp is altijd leuk, en vaak zijn we trots op het geleverde ontwerp. Maar als grafici zijn we vaak te ‘blind’ voor mensen met een visuele beperking, en dat heeft zo zijn gevolgen!

Wat is WCAG en waarom is het belangrijk?

Digitale toegankelijkheid is geen luxe maar een recht. Een website met een gebrekkige digitale toegankelijkheid sluit een grote groep mensen uit. In België heeft namelijk 15% van de bevolking een visuele, auditieve, cognitieve of motorische beperking die de toegang tot digitale diensten bemoeilijkt. Onder andere 8% van alle mannen (1 op 12) en 0,5 % van alle vrouwen zijn kleurenblind.

Bovendien is 40% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar digitaal kwetsbaar, wat betekent dat een focus op toegankelijkheid bij het maken van een website zeer belangrijk is. Zo is er naast het analfabetisme ook het digitale analfabetisme want niet iedereen heeft de vaardigheden om vlot met digitale technologieën om te gaan.

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn internationale richtlijnen die digitale toegankelijkheid waarborgen voor mensen met een beperking. Het omvat richtlijnen rond kleurcontrast, tekstalternatieven voor afbeeldingen en navigatie-opties voor gebruikers met visuele of motorische beperkingen.

 

Met slecht toegankelijke websites loopt men niet alleen klanten mis,
maar het kunnen ook juridische problemen veroorzaken.

 

Europese richtlijn: EAA

De EAA is een Europese richtlijn (2019/882) die als doel heeft om producten en diensten toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Dezer richtlijn moest vervolgens in de nationale wetgeving omgezet worden vóór 28 juni 2022.

Sinds 23 september 2020 reeds, moeten overheidswebsites voldoen aan de Europese Toegankelijkheidswet (EAA), maar vanaf vanaf 28 juni 2025 wordt dit uitgebreid naar de private sector.

 

Wie moet voldoen aan de EAA?

De Europese Toegankelijkheidswet (EAA) geldt voor bedrijven die essentiële digitale en elektronische producten of diensten aanbieden in de EU, zoals:

  • Computers, smartphones en besturingssystemen (laptops, tablets en bijbehorende software)
  • Telecommunicatiediensten en apparatuur (telefoonnetwerken, VoIP, berichtendiensten)
  • TV- en streamingdiensten (digitale tv-uitzendingen, smart-tv’s, online streamingplatforms)
  • Zelfbedieningsautomaten (geldautomaten, ticketautomaten, incheckkiosken)
  • Bank- en financiële diensten (online bankieren, geldautomaten, betaalsystemen)
  • Openbaar vervoer boekings- en informatiesystemen (websites en apps voor trein-, bus- en vliegtickets)
  • E-books en e-readers (digitale leesplatforms)
  • Online winkelen en e-commerceplatforms (webshops, digitale marktplaatsen, betaalsystemen)

WCAG-Checklist

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je voor een toegankelijk en inclusief digitaal ontwerp dat zowel gebruikers als organisaties ten goede komt. Een goed en doordacht ontwerp zorgt voor groter bereik, gebruiksgemak, en een optimale conversie.

Contrast: Zorg voor een minimum contrastverhouding van 4,5:1 tussen tekst en achtergrond.

Alt-teksten: Voeg beschrijvende alt-teksten toe voor afbeeldingen.

Tekstgrootte: Zorg dat tekst zonder verlies van informatie kan worden vergroot tot 200%

Responsief design: Zorg ervoor dat de lay-out zich aanpast aan verschillende schermformaten.

Toetsenbordnavigatie: Test of gebruikers zonder muis de website kunnen bedienen.

Duidelijke koppen en labels: Gebruik de titelhiërarchie correct en zorg voor begrijpelijke labels. In een website worden de verschillende soorten titels benoemd van h1 tot h6, die een hiërarchie weergeeft van de pagina. Het is voor de toegankelijkheid alsook de conversie van de website enorm belangrijk deze hiërarchie te hanteren en respecteren.